torsdag 29 april 2010

expat life

Idag har jag huvudvärk och är trött, men det är mitt eget fel. Bara att ta det med andra ord.

Ett problem med att jobba till tio på kvällen är att man bara kan träffa sina kompisar på nattklubbar. Så igår var jag på ladies night på Elixir och hängde med Akin, Sabrina, Karthika, Bojan och så vidare. Det var trevligt och det blev egentligen inte så sent. Dock var det möte imorse, så det blev tidig uppstigning. Fast nu är det ju inte många timmar till jag kan gå hem och sova. Väntar bara på att svenska lunchen ska sluta, så att jag kan ringa lite till.

Jag misstänker att en del av er ser framemot a walk in the park imorgon. Jag önskar verkligen att jag vore i Lund på denna högtidsdag, men det blir besök av STC:s Asienchefer istället och sen fest på Villa Puteri. Säkert bra det också.

söndag 25 april 2010

den efterlängtade filmen

Har haft en väldans slö dag. Har endast lämnat hemmet för att få i mig lite mat. Tycker det räcker så =)


Här är i alla fall länken till den där youtube-filmen som spelades in för ca 6 veckor sedan nu. Den har legat upp på vår youtube-kanal och ska upp på hemsidan... tyvärr. Känner inte att jag står för filmen. Men ni kan ju titta och skratta... tror jag gör det vid ett antal tillfällen.

http://www.youtube.com/watch?v=oQCMHDfLSSA

Igår åkte jag och Karthika till Melaka, en stad ute vid kusten som också är unesco-klassad. Det var hit som de första kolonisatörerna kom, i form av portugiser, på 1500-talet. Ungefär 100 år senare kom holländarna och använde staden som en strategisk hamn för krydd- och kruthandel med hela Asien. På 1800-talet erövrade engelsmännen staden och det var då en huvudhamn för Ostindiska kompaniet. Japanerna erövrade staden, liksom resten av Malaysia under andra världskriget och 1946 blev landet och staden slutligen självständigt.
Melaka bjuder med andra ord på mycket historia och hamn. Numera finns nästan ingen handel kvar i staden, något som tagits över av Singapore. Däremot var det mysigt att komma ut vid havet och känna historiens vindslag. Ett väldigt lugnt tempo i jämförelse med KL och Singapore. Nästan inga västerlänningar. En trevlig dagsutflykt helt enkelt.

fredag 23 april 2010

sämre tider och bildkavalkad

Har haft en riktigt dålig dag idag, så ni får njuta av bilder från betydligt bättre dagar istället. Här har ni lite KL och lite Singapore. Imorgon blir det en tur till Melaka för Karthika och mig. Bilder från unescostaden utlovas.






















































onsdag 21 april 2010

lagom irriterad...

Argh! Har försökt ladda upp diverse bilder ett tag nu. Men det funkar inte. Oklart varför. Men ni får tåla er till senare helt enkelt

Working in the dark...

Klockan är halv nio och jag och stefan har varit själva på kontoret i 2,5 timme nu. Här sitter vi och jobbar så svetten lackar... Bokstavligt talat. AC:n stängs nämligen av klockan fem.

Men vi har det trevligt och det är roligare än vad man tror att prata med potentiella kunder och med folk som definitivt inte vill bli våra kunder. Tur också att jag och Steffe kommer så bra överens. Hade varit jobbigt att både bo ihop och sitta bredvid varandra på jobbet.

Får se om stegen styrs mot Changkat (KL:s bargata nummer ett) efter jobbet. Det har kommit in en del textmeddelanden som lobbar för det.

Hoppas ni har det bra i askan och snön!

måndag 19 april 2010

Mannen i affären

Det jobbar en väldigt rolig man i en convinience store som ligger i samma byggnad som vårt kontor. Följande meningsutbyte skedde förra veckan mellan honom och stefan, min roomie och kollega:

Man: Do you know what I´m gonna do when I retire?
Stefan: No, I don´t know. Relaxe maybe?
Man: No! I´m gonna find myself with a big S. Do YOU know what I mean?
Stefan: Not really...
Man: My innerself. Do YOU know what I mean now?
Stefan: Ohh, ok, so you want to find out who you really are...
Man: NO! Think about that!

Haha... Han pratar väldigt hårt dessutom. Jag tycker det är fruktansvärt roligt, Stefan är lite rädd. Jag är säker på att det kommer fler historier från denna märkliga man.

fredag 16 april 2010

Bon Voyage

Kort meddelande. Har precis suttit och planerat inför mässa i Singapore i juni. MEN, jag ska ju åka till Singapore redan idag. Klockan halv fem lämnar lyxbussen KL. Det ska bli kul att komma iväg till en annan stad en stund. Jag åker med ambassade interns, Karthika och Anders samt Ulrika som är intern på EUs handelskammare. Mycket internshäng kan erkännas. Ha en bra helg! I know I will

torsdag 15 april 2010

Dusch deluxe




När vandringen nedför berget var över var det dags för en dusch. En av vandringsdeltagarna kände till en finare dusch än den som var öppen för allmänheten. Min fråga är; hur tusan såg den allmänna duschen ut?

måndag 12 april 2010

Tittut!

Hallå från mitt glamorösa asiatiska rum!


Vill bara visa för er hur jag ser ut, så ni inte glömmer mig. Vill också att ni ska inse att jag inte är på någon glammig semester i fjärran östern. Är minst lika blek som när jag lämnade SWE. Är det inte jobb så är det antingen mörkt eller så är jag alldeles för trött för att gå ut och lägga mig i solen. Till motsats vad ni gör därhemma gör man allt för att hitta lite svalka i detta land. Så är jag iofs inte världens värme fan heller. Men jag tror att ni gjort det samma. Hoppas allt är bra med er. Ni får gärna också skicka/publicera lite bilder. Saknar svenska våren lite grann får erkännas.

Att klättra i regnskog är inte långt ifrån att ta en varmdusch

Klockan 05.30 igår (Söndag) ringde klockan och då var det bara till att upp och packa ryggsäcken. Springa ner till 7eleven och köpa frulle. Kan tilläggas att jag passerade fler ladies of the night än vad jag hade önskat. Tog taxi 06.30 från hemmet och åkte söderut. Såg en skylt som visade på 30 grader. 30 grader före sju på morgonen!
I alla fall möte jag upp Liping, som bjudit med mig på hiken, för att fortsätta mot base campen. Vi var 14 stycken i gänget, jag och 13 kineser. Haha, jag träffade faktiskt inte en enda västerlänning på hela dagen. Lite annorlunda.


Vandringen uppför var fantastisk, eftersom den gick i genom regnskog. Det var precis som att vara i en sådan expeditionsfilm som jag tycker om att se. Fast mycket varmare och framför allt mycket svettigare. Jag har helt ärligt aldrig svetats så mycket. Se bildbevis. Det var helt enkelt jobbigt, men jag tycker om att gå/klättra. Det blir ett litet mission att försöka hitta den mest effektiva vägen. Jag var faktiskt en av de första av oss att nå toppen. 4 kids hann före, men det var ju givet.

Det är min svett och det står jag för!

Väl upp på toppen åts det lite lunch och väntades på eftersläntrare. När alla var uppe gick vi upp till toppen av toppen. Haha, säkerhet är inte riktigt den samma som i Sverige kan man säga. Det var i alla fall en vacker utsikt och man såg ända till Melacca. Väl värt 2,5 timmars bastuklättring.


Efter ungefär en timme på toppen började vi gå nedför. Fy för, det är ju vägen ned som är jobbig. Varför har du aldrig berättat det lillasyster? Benen är helt stumma och det blir ett hårt tryck mot tårna, speciellt om man har kawasakiskor på sig. Dessutom är det mycket svårare att få grepp på vägen ner. Det tog ungefär 1,5 timme ned. Sen en efterlängtad dusch.

Dagen avslutades med krabba, som jag blev bjuden på för att jag var den enda västerlänningen de kände som klarat rutten. Dessutom utan att klaga. Haha, de har inte mött jeppsonsk envishet tidigare uppenbarligen :)

Summa av gårdagen: Sjuk träningsvärk i låren, smärre träningsvärk i armar och vader. En del myggbett, lite lagom solbränna. Och jag har lovat att följa med de nästa gång, i början av juni.

lördag 10 april 2010

små gynnare


Vissa saker i den här staden ser man bara om man koncentrerar sig ordentligt. Genom att fästa blicken på ett hus eller en väg frammanas dem.


Odjuren.
De ljusskygga.


Gnagarna.


Insekterna.


Ödlorna.


Katterna utan svans.

fredag 9 april 2010

snabbt depåstopp



Sitter och käkar lite lunch på kontoret för tillfället. Denna vecka har vi haft sales kick off för hela ASEAN-hubben på vårt kontor. Eftersom jag är en av tre i Sales teamet så... ja, har vi haft fullt upp. Dessutom kom vi med många nya, väldigt kreativa om jag får säga det själv, idéer. Nya idéer är kul... MEN, det är bara det att om man lägger fram en ny idé får man ofta ansvar för att implementera den också.



Result: A lot of work!


Men jag måste säga att det är fantastiskt att vara på en arbetsplats där man får möjlighet att utveckla och implementera sina idéer. Jag jobbar så mycket mer med marknadsföring än vad jag någonsin trodde jag skulle göra. Jag hoppas att jag snart kan lägga upp och visa lite av mitt arbete. Vi håller på för fulla muggar med att uppdatera vår hemsida, så där får ni gå in och kolla sedan. Youtube-filmen har ni kanske redan sett?



Ok, tjing på er! I eftermiddag kommer de och installerar internet i vår lägenhet... at last. Så det blir lite uppdateringar i helgen. Promise!

onsdag 7 april 2010

Vad är detta för världsdel?

http://sydsvenskan.se/varlden/article644344/Kraftigt-skalv-i-Indonesien.html

Flaggbränning ena veckan... och nu; Jordbävning.

Fastän att Sumatra, Indonesien ligger väldigt nära Kuala Lumpur kände vi ingenting av jordbävningen inatt. Lite läskigt ändå att tsunamivarningar sattes igång och så. Fast detta är ju vardagsmat för de inhemska.

Blir förmodligen en liten trip upp i högländerna i helgen. Very nice!

måndag 5 april 2010

Lah!

Ok, självklart är jag numera expert på bamhasa malay (språket). De flesta här pratar engelska, men man kan absolut spica till det med lite mer asiatiska ord. Det mest använda ordet är "lah", som är ett ord som läggs till i slutet av många meningar och egentligen inte har någon betydelse. Jag skulle jämföra det med när vi svenskar säger "mmm..." eller "eller hur?". "Lah" går också att alterneras med "mah" och "ayoh". Haha, bamhasa är ett lite roligt språk.


Bukit Bintang, området där jag bor, betyder star hill eller stjärnkulle. Jag kan många andra ord, men kom på hur tråkigt det är att läsa om :)

Tystnad

Förlåt att jag är så dålig på att uppdatera bloggen. Jag får dels skylla på att det tar lång tid för IT-bolaget att dra in vår internetuppkoppling. Det skulle ha skett för en vecka sedan. Det andra jag skyller på är att jag har haft mycket att göra. Känner mig inte direkt utvilad efter helgen=)

Sammanfattning: Utgång onsdag och fredag. En lång busstur för att se eldflugor, en lång busstur hem för att det regnar för mycket för att se eldflugor. Bio. Städning. Försök att sova mig pigg.

Hoppas alla hemma har en fin påsk!

fredag 2 april 2010

Kontraster

En muslimsk kvinna i helsvart burka och solglasögon. Kan knappt äta eftersom det hänger ett skynke för ansiktet. Hennes man går i skägg och korta shorts bredvid. De shoppar gucci och chanel i rabattlandet Malaysia...


En muslimsk kvinna i tajta jeans och kort linne. Sminkad i färger som får hennes vackra ansikte att lysa. Hennes man ligger hemma och sover med deras två-åriga son. Hon känner alla bartenders och dansar natten lång fastän att det är onsdag i Malaysia...


En muslimsk kvinna i blommig sari och huckle i gul spets. Leende eftersom hon är på väg till jobbet. Hennes man är på sitt jobb som chaufför åt en VD på ett kinesiskt företag. När hon kommer in på jobbet hälsar hon försiktigt på utlänningarna som jobbar i hennes Malaysia...



Det finns säkert hur många olika dimensioner som helst på att vara muslimsk kvinna, men med tanke på hur debatten ibland går i Sverige tror man inte det. De här tre är personer jag dagligen stöter på i Malaysia. Ingen är bättre än någon annan, liksom ingen kultur i Malaysia är bättre än någon annan. Men en sak har jag lärt mig under min första månad i detta land långt borta; kultur är inte enkelt att förstå. Men det är fantastiskt att försöka.